Tekstin koko: [-] [+]

Uutiset

Suomenlinnan Rannikkotykistökilta päätti vuoden upeaan itsenäisyyspäivän iltajuhlaan

”Kunnioitetut sotiemme veteraanit, killan kunniajäsenet, kiltaveljet ja -sisaret, hyvät naiset ja miehet - pyydän nostamaan maljan 96 vuotiaalle Isänmaallemme.”

Näillä sanoilla Suomenlinnan Rannikkotykistökillan puheenjohtaja Hasse Rekola aloitti tervehdyspuheensa 6.12. killan itsenäisyyspäivän iltajuhlassa perinteikkäässä Kansallissalissa Aleksanterinkadulla Helsingissä. Puheessaan hän korostetusti ja syystä totesi: "ilman Teitä - arvoisat läsnä olevat sotiemme veteraanit - emme olisi täällä tänään viettämässä 96. Itsenäisyyspäivää siniristilipun liehuessa. Keskuudessamme teitä on enää vajaat 40 000 ja kunnioitettava keski-ikänne on lähes 90 vuotta."

Veteraanipöytä

Puheen alkuosassa puheenjohtaja kertoi lyhyesti kiltamme perustamisesta 50 vuotta sitten. Keväällä vuonna 1962 perustettiin ensin Rannikon Puolustajain kilta, jonka toiminta-alue sääntöjensä mukaan oli Suomen valtakunnan alue. Jo samana vuonna heräsi tarve paikalliskiltojen perustamiseen. Ensimmäinen paikalliskilta - tämä meidän kiltamme - perustettiin Helsinkiin luontevasti nimellä Helsingin Rannikkotykistökilta. Koska killan tärkein yhteistyökumppani oli Suomenlinnan Rannikkotykistörykmentti, 80-luvun lopulla killan nimi muutettiin Suomenlinnan Rannikkotykistökilta ry:ksi. Laivaston ja rannikkotykistön yhdistymisestä ja kiinteästä rannikkotykistöstä luopumisesta huolimatta killan nimessä olevaa rannikkotykistö-sanaa ei ole nähty tarpeelliseksi muuttaa mittavista tykistöön liittyvistä perinteistämme johtuen.

Arvon juhlaväki – totesi puheenjohtaja - minulla on ilo nähdä joukossanne pitkäaikaisia kiltalaisia sekä ilahduttavasti myös uusia kiltalaisia, jotka toivon mukaan tuotte mukananne uusia tuulia toimintaamme tai syvennätte tietämystämme perinteistämme. Osallistumisenne killan järjestämiin tilaisuuksiin osoittaa kiinnostuksenne kiltaa ja sen aktiviteettejä kohtaan. Tämäkin tilaisuus osaltaan osoittaa, että haluamme viettää aikaamme yhdessä. Ja miksipä emme erityisesti tänään, sillä harvassahan ovat tilaisuudet, jossa kiltasisaret ja -veljet saavat pukeutua parhaimpiinsa ja kantaa merkkejä kilta-ansioistaan.

Seuraavaksi sotiemme veteraani Kaarlo Martikainen nousi puhujakorokkeelle kertomaan kokemuksiaan rintamaolosuhteista, mistä meillä ei ole kokemuksia - onneksemme ei - ja kiitos siitä kuuluu sotiemme veteraaneille.

Sotaveteraanin puheenvuoro: Kaarlo Martikainen

Juhlan ohjelma oli tarkoituksella kevyempi kuin juhlavuonna. Kämpin loihtima maittava ruokajuomineen noudettiin jouluisesta buffetista ja muut juomat käteisbaarista. Jälkiruoan jälkeen alkoi illan viihteellinen osuus. Kaikkien tuntema pitkän linjan imitaattori ja näyttelijä Klaus "Klasu" Thomasson esitti musiikillisen kavalkadin ”kavereittensa” kanssa, joista mainittakoon esim. Juice Leskinen ja Elvis.

Klaus Thomasson Elviksenä ja illan isäntäpari Rekolat

Klaus "Klasu" Thomasson Elviksenä ja illan isäntäpari Rekolat

Juhlassa suoritettiin myös toimintavuoden aikana ansioituneiden huomioimiset sekä julistettiin vuoden kiltalainen. Viime vuonna Vuoden Kiltalaisen arvonimi annettiin entiselle puheenjohtajalle, kunniajäsenelle ja monessa monessa mukana olleelle Pekka Ahtolalle erityisnimitettynä vuosikymmenen kiltalaiseksi. Tänä vuonna Vuoden Kiltalaisen arvo annettiin esimerkillisestä ja uutterasta toiminnasta Järvön hyväksi. Palkinnon sai Järvön isäntä Ari Orpana.

 

Vuoden kiltalainen: Ari Orpana

Rannikon Puolustajain Killan ansiomitali tunnustukseksi maanpuolustustyön hyväksi suoritetusta arvokkaasta työstä kiinnitettiin kommodori Markus Aarnion rintapieleen. 

Kommodori Markus Aarnio palkittiin Rannikon puolustajain killan mitalilla

Lopuksi puheenjohtaja esitti kaikille kiltasisarille ja - veljille kiitokset pyyteettömästä toiminnasta killan eri kohteilla Kuivasaaressa, Järvössä ja Kajanuksella sekä talkoissa ja muissa aktiviteeteissä. Lopuksi onniteltiin vielä kerran palkittuja raikuvilla aplodeilla.

Tämän jälkeen ilta jatkui vapaan sanan merkeissä. Nimikkorykmenttimme komentaja Marko Laaksonen toi tervehdyksen killalle ja kertoi tulevista organisaatiomuutoksista.

Komentaja Marko Laaksonen

Itsenäisyyspäivän iltajuhla jatkui pikkutunneille seurustelun ja tanssin merkeissä.

 

Juhlayleisöä

Tanssin pyörteissä mm. Masalinit
 
Teksti: Hasse Rekola, Kuvat: Ari Orpana