Tekstin koko: [-] [+]

Uutiset

Kuivasaaresta kajahtivat kunnialaukaukset Killan 50v-juhlissa

Kilta-juhli-50v-taivaltaan


Pääjuhlaa vietettiin lauantaina 1.9. Kuivasaaressa. Mukana oli noin 400 vierasta, killan jäsentä perheineen ja lukuisia talkoolaisia. Juhlan aluksi killan tykkiryhmä ampui vuoden kolmannet kunnialaukaukset 305 mm:n kaksiputkisella tykillä -  tällä kertaa omalle juhlivalle killallemme.

Kunnialaukausten jälkeen paljastettiin laiturinalueella viimeinen kokoelmasta puuttunut itsenäisyyden ajan museotykki, 203 mm Canet-Vickers -tykki. Tykin osat kuljetettiin saareen jo viime syksynä, mutta sitä alettiin koota vasta heinäkuussa ja elokuussa se nostettiin paikalleen jo noin 10 vuotta valmiina olleelle perustalle.

Pääjuhlan ohjelmaa

Ohjelmallinen osuus pidettiin tykkipihalla. Isäntänä ja juontajana oli itseoikeutetusti killan puheenjohtaja Hasse Rekola. Tervehdyspuheessaan hän toivotti läsnä olevan arvovaltaisen kutsuvierasjoukon, nimikkorykmentin entiset komentajat ja killan kunniajäsenet sekä ”oman väen” tervetulleeksi juhlaan sekä välitti poissaolevien tervehdyksistä kenties arvovaltaisimman eli ministeri Elisabeth Rehnin merkkipäiväonnittelut.  Seuraavaksi kenraali Jaakko Valtanen muisteli aikaansa Kuivasaaressa ja kertoi olleensa ensimmäisen kerran saaressa jatkosodan aikana viestialikersanttina tehtävänään päivystää radioasemalla. Killan kiltaneuvoston jäsenet Kauko Pyyskänen ja Eero Sivunen muistelivat killan pitkää taivalta ja toteutettuja hankkeita. Haasteisiin vastattiin, olipa kyseessä tykin perustusten lujuuslaskelmat tai useiden betonikuutioiden toimittaminen saareen.

Killan varapuheenjohtaja Mikko Taavitsainen esitteli killan johdossa ideoidun vision Kuivasaaren tulevaisuudesta aikana, jolloin puolustusvoimat ei enää hallinnoisi museolinnaketta. Sen mukaan Kuivasaari olisi sotahistoriallisesti ainutlaatuisen merkittävänä kohteena suojeltava, ja sen mahdollisuudet olisi hyödynnettävä osana Helsingin seudun vilkasta matkailu- ja virkistystoimintaa. Tämä konsepti voitaisiin toteuttaa itsensä kannattavana valtion, yrityselämän ja vapaaehtoisen maanpuolustuskentän yhteisenä konseptina. Tästä visiosta kirjoitetaan kattavammin seuraavaan Rannikonpuolustajan numeroon.

Maanpuolustuskiltojen liiton puheenjohtaja Pauli Mikkola ja toiminnanjohtaja Henry Siikander jakoivat viidelle ansioituneelle kiltalaiselle liiton korkeimman huomionosoituksen eli puolustusministerin myöntämän kilta-ansiomitalin. Sen saivat Pekka Ahtola, Kimmo Ylitalo, Eero Sivunen, Ove Enqvist  ja Hasse Rekola.

Pekka Ahtola on vaikuttanut vahvasti killan eri hankkeissa ja erityisesti Kuivasaaren museoalueen perustamisessa ja 305-millisen kaksoistykkitornin kunnostuksessa 1990-luvun alussa. Kimmo Ylitalo on toiminut järeän tykkiryhmän päällikkönä, Eero Sivunen taas erilaisissa rakennushankkeissa niin Kuivasaaressa, Järvössä kuin Kajanuksen saunallakin. Ove Enqvist on vastannut killan perinnetoiminnasta ja kirjoittanut lukuisia rannikkotykistön historiaa koskevia historiikkeja ja Hasse Rekola on luotsannut kiltaa uusille urille muuttuvassa ympäristössä.

Juhlassa myös julkistettiin Ove Enqvistin kirjoittama killan 50v-historiikki, jonka ensimmäinen kappale luovutettiin Jaakko Valtaselle. Tilaisuuden jälkeen historiikin saivat läsnä olevat killan jäsenet ja muut jäsenet saavat kirjan seuraavissa tilaisuuksissa tai tilaamalla sen postimaksua vastaan.

Tervehdyksen toivat mm. Keijo Tapiovaara Rannikkotykistösäätiöstä, Jaakko Valve Sotavahinkosäätiöstä, Suomenlahden Meripuolustusalueen komentaja, kommodori Markus Aarnio ja Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Rautava, joka myös esitteli itsensä Isosaaren linnakkeen entiseksi päälliköksi. ”Merkkipäivä” -lahjoina kilta vastaanotti yhteistyökumppaneiltaan merkittäviä rahallisia ja toiminnallisia avustuksia Kuivasaaren hyväksi, joista puheenjohtaja esitti juhlassa suuret kiitokset.

Musiikista vastasivat Kaartin Soittokunta ja Helsingin NMKY:n kuoron Häjyt.

Pääjuhlan jälkeen vieraat saivat tutustua oppaiden johdolla saaren eri kohteisiin, niin tulenjohtotorniin, keskiöön ja erilaisiin tykkeihin kuin killan aluksiin sekä saaren monipuoliseen luontoon. Myös killan tarjoama hernekeitto ja munkkikahvit maistuivat ja lämmittivät sateiseksi muuttuneessa säässä.